Štab Civilne zaštite Konjica osudio izvještavanje Face TV

Konjic, 30.03.2020. – Štab Civilne zaštite Općine Konjic je na vanrednoj sjednici održanoj 29. marta osudio neprimjereno izvještavanje, pretjerano uznemiravanje i širenje straha među građanima Konjica i čitave Bosne i Hercegovine od strane pojedinih medija.

U zaključku koji je donesen na sjednici kao primjer ovakvog izvještavanja naveden je prilog Centralnog dnevnika Face TV-a od 28.3.2020., u kojem se općina Konjic poredi sa Wuhanom u Kini, a reporter u sklopu priloga nosi zaštitno odijelo koje, kako stoji u zaključku, nije propisano naredbama o ličnoj zaštiti. U zaključku je navedeno da je reporter čitav prilog snimio u tom odijelu, dok njegov kamerman nije bio obučen u takvu vrstu odijela, ”što upućuje na to da je prilog rađen tendenciozno”.

Štab civilne zaštite Općine Konjic hitno je zatražio reakciju nadležnih institucija, prvenstveno Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i tužilaštva.

Nakon ovog zaključka, reagovali su iz Face TV-a. Iz ove TV kuće naveli su, između ostalog, kako je “FACE TV iz najbolje profesionalne i ljudske namjere da skrene pažnju vlastima, kriznim štabovima i odgovornim osobama u Federaciji, rizikovala i poslala svoju reportersku ekipu u Konjic.”

”FACE ima vrlo ograničene resurse, ‘izolirani’ smo i prije pojave korone, blokirani, u ‘karantinu’, pod strašnim udarima i pritiscima vlasti, pa ipak, da bismo pomogli građanima Konjica poslali smo TV ekipu u ‘najugroženiji grad u Federaciji’, kako ga je zvanično proglasio Premijer Fadil. Koja, čija TV ekipa, koje bogate televizije je bila u Konjicu ovih dana?! Koja televizija se usudila da uđe u ‘žarište najugroženijeg grada’?!”, ističu u saopštenju.

Iz FACE TV-a su se izvinili zbog termina “bosanski Wuhan” koji su u prilogu koristili govoreći o Konjicu. Naveli su i da je reporter koji je autor priloga dobio prijetnje smrću.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je pozvala sve emitere da prilikom izvještavanja o pandemiji Covid-19 posvete maksimalnu pažnju pri donošenju uredničkih odluka o sadržajima koje objavljuju, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje bi mogle uzrokovati paniku i strah među građanima, ali i dovesti u pitanje njihovo zdravlje i sigurnost.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest