BH novinari: Javni poziv kriznim štabovima Federacije BiH i Kantona Sarajevo

Sarajevo, 31.03.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine i Krizni štab Kantona Sarajevo na otvoreno, efikasnije i javno odgovornije komuniciranje sa medijima u Sarajevu, koje će uključivati više mogućnosti za postavljanje novinarskih pitanja i dobijanje cjelovitih odgovora u vezi sa koronavirusom i posljedicama pandemije za stanovnike glavnog grada i cijele Bosne i Hercegovine.  

Jedan broj novinara, iz medija sa sjedištem u Sarajevu, žalili su se Liniji za pomoć novinarima zbog ograničenih mogućnosti postavljanja pitanja i dobijanja relevantnih i cjelovitih informacija u vezi sa smrtnim slučajevima, testiranjem na koronavirus, pripremom izolatorija, raspodjelom obaveza i odgovornosti između domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra, itd. Posebno zabrinjava činjenica da najviši dužnosnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo izbjegavaju odgovoriti na kritička pitanja i javno propitivanje svrsishodnosti pojedinih mjera i odluka državnih organa ili javnih institucija, čime se unosi dodatna zbunjenost i strah među građane.   

UO BH novinara odaje priznaje kriznim štabovima i vladama Federacije BiH i Kantona Sarajevo na uspostavljanju media poola kao sigurnog i razumnog načina organizovanja konferencija za novinare u ovom kriznom razdoblju. Međutim, istovremeno upozoravamo kako organizovanje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama.

Zbog toga Upravni odbor BH novinara traži od ova dva krizna štaba da, zajedno sa javnim televizijskim kućama (koje su osigurale direktni prijenos i dijeljenje signala sa svim medijima) stvore pretpostavke za direktno sudjelovanje novinara na press konferencijama – u ograničenom broju i na zahtjev medijskih kuća. Također, tražimo da svi članovi Kriznog štaba Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Federacije BiH unaprijed medijima dostave liste sa imenima osoba koje će govoriti na konferenciji za medije i kojima je moguće dostaviti pitanja putem e-maila, a odgovore direktno dobiti na samom pressu.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest