BH novinari: Javni protest Fahrudinu Radončiću

Sarajevo, 21. marta – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest gospodinu Fahrudinu Radončiću, predsjedavajućem Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje i ministru sigurnosti BiH, zbog pokušaja političkih manipulacija i netačnog tumačenja legitimnog zahtjeva BH novinara za formiranje medijskog poola i stvaranje epidemiološki i zdravstveno sigurnih uvjeta za rad novinara koji prate zbivanja u vezi sa koronavirusom u Sarajevu i drugim bh. gradovima.    

Pozivom za formiranje medijskog poola, BH novinari nisu tražili privilegiju za  novinarske ekipe, već sigurne uvjete rada, kakve zahtijevaju i preporučuju sve međunarodne zdravstvene i medijske organizacije i udruženja, ali i bh. organi vlasti, krizni štabovi i civilna zaštita. Primjeri održavanja press konferencija na siguran način, bez okupljanja velikog broja novinarskih ekipa postoje u Evropi, ali i u BiH – u Banjoj Luci, gdje se posljednjih sedam dana dijele informacije od javnog značaja bez sazivanja novinara u jednu prostoriju i uz efikasno korištenje online komunikacijskih alata i kanala, ili u glavnom gradu BiH, gdje Vijeće ministara BiH pokušava sa BHRT, kao javnim servisom, pronaći najbolje i najsigurnije načine organizovanja  konferencija za medije. 

Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da gospodin Radončić pokušava ubrati političke poene na konfrontiranju zaštite novinara i svih drugih građana BiH, na način da su jedni manje ili više važni od drugih. Jednostavan, opravdan i razuman zahtjev novinarske udruge za zaštitom novinara, snimatelja i fotoreportera utemeljen je na činjenici da su neke od naših kolega u samoizolaciji i ne mogu obavljati profesionalne zadatke, zbog prisustva press konferencijama ili drugim javnim skupovima. Naglašavamo također da bez zdravih i zaštićenih medijskih djelatnika, neće biti moguće adekvatno informirati niti educirati građane BiH o neophodnim mjerama i zaštiti koju trebaju poduzeti u sprečavanju širenja koronavirusa.

UO BH novinara upozorava gospodina Radončića da će sam snositi odgovornost ukoliko se desi da još neko od medijskih profesionalaca bude zaražen tokom press konferencija koje neće biti organizovane na propisan i siguran način.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest