Regionalna platforma oštro osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua Bekimu Kabashiju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua direktoru online portala “Reporteri”, Bekimu Kabashiju.

Prema pisanju portala „Reporteri“, 12. marta 2020. oko 19 sati, Kryeziu je prijetio Kabashiju putem poruke na Whatsappu, gdje je rekao „požalićete zbog ovoga“. Kryeziu je zatim zajedno s još jednom osobom otišao u Kabashijevu kuću u Rahovec, gdje su dodatno vršili pritisak na Kabashijeve roditelje. Kako navodi “Reporteri”, prijetnja je uslijedila nakon objavljivanja članka „Benzinske pumpe SHELL Kosovo ne prodaju derivate holandskog giganta SHELL“.

Ovaj je slučaj izuzetno ozbiljan i predstavlja opasnu prijetnju medijskim slobodama i fizičkom integritetu novinara. Osim toga, za AJK je krajnje zabrinjavajuće i neprihvatljivo da se ova prijetnja proširila i na članove porodice, zbog čega bi pravosudni sistem trebao odmah poduzeti mjere.

„Od januara ove godine registrovali smo ukupno 5 slučajeva pretnji i zastrašivanja protiv novinara. Međutim, ovo predstavlja ozbiljniji slučaj prijetnje budući da je Kryeziu, osim prijetnji novinarima, vršio dodatni pritisak na Kabashijeve roditelje. AJK je zatražila dodatne informacije od policije o ovom slučaju 13. marta, međutim, informacije još nismo dobili”, rekla je predsjednica Odbora AJK, Gentiana Begolli Pustina.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara podržava pozive AJK-a svima koji mogu imati tvrdnje suprotne novinarskim napisima da slijede pravne puteve i da ne koriste prijeteći jezik.

O prijetnjama Kabashiju Regionalna platforma će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 17.03.2020.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest