U Slovačkoj uhapšeno 13 sudija zbog ubistva novinara

Slovačka policija uhapsila je 18 osoba zbog povezanosti s ubistvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice Martine Kusnirove 2018. godine.

Slovački mediji javljaju da su pored 13 sudija uhapšeni i jedan bivši sudija, jedan advokat, jedan stečajni upravnik i dvoje civila.

Sudije, čiji identitet policija nije željela otkriti, terete se za korupciju i ometanje pravde.

Slovački portal domov.sme.sk objavio je da će o pritvoru uhapšenim sudijama odlučivati Ustavni sud, dok će se ovim slučajem u cjelini baviti Specijalni sud za organizirani kriminal.

Vjeruje se da su uhapšeni dio organizirane mreže na čijem čelu je biznismen Marian Kocner. Njemu se trenutno sudi za ubistva, a u srijedu su mu dodane i druge optužbe u vezi s navodnim podmićivanjem javnih službenika.

On je u februaru osuđen na 19 godina zatvora u zasebnom slučaju zbog krivotvorenja vrijednosnih papira.

Četiri osumnjičena optužena su za ubistva, među kojima i Zoltan Andrusko. Prema Andruskovom svjedočenju, smrt Kuciaka naredio je upravo Kocner.

Andrusku je zbog sporazuma s tužiocima kazna smanjena s 25 godina zatvora na 15, a suđenje Kocneru i za ostala tri osumnjičena još uvijek traju, dok je bivši vojnik Miroslav Marcek priznao da je povukao obarač.

Kuciak (27) bio je poznat po svom radu na aktuality.sk gdje je objavio nekoliko tekstova o poreznim prijevarama koje su počinili privrednici koji imaju veze s najvišim slovačkim dužnosnicima.

On i njegova partnerica Kusnirova (27) ubijeni su u februaru 2018. godine u svojoj kući, nakon čega su organizirani protesti širom Slovačke i na kraju je to dovelo do ostavke premijera Roberta Fica.

(Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest