Ombudsmani Bosne i Hercegovine osudili sve prisutniji govor mržnje

Sarajevo, 11.03.2020. – U posljednje vrijeme sve je izraženije korištenje govora mržnje u javnom prostoru, zbog čega je Institucija ombudsmana Bosne i Hercegovine ukazala da je govor mržnje djelo usmjereno protiv digniteta ljudskog bića te su osudili takve radnje koje u sebi često sadrže prijetnje, uvredljiv i ponižavajući sadržaj upućen putem medija i društvenih mreža.

U saopćenju su podsjetili da se pod terminom “govor mržnje” podrazumijevaju svi oblici izražavanja, koji šire, potiču, promoviraju ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje na temelju netolerancije, uključujući netoleranciju izraženog agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog porijekla.

Ombudsmani su izrazili očekivanje da će nadležne institucije u svim slučajevima govora mržnje reagirati te poduzeti sve neophodne korake i istražne radnje usmjerene na podsticanje straha i netolerancije u društvu počinjene od bilo kojeg pojedinca ili grupe, a koje dovode do izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje u BiH.

Istovremeno, ombudsmani smatraju da nadležna tijela moraju poslati jasnu poruku da neće tolerirati nijedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrijednostima biti sankcioniran.

Ukazali su na važnost da se osobe koje vrše javna ovlaštenja suzdrže od svih radnji koje imaju obilježje govora mržnje.

Ombudsmani su ujedno pozvali sve građane i institucije da se aktivno uključe u borbu protiv straha, mržnje i ekstremizma putem dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštivanja.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest