RAK izrekao 39 kazni za medije koji su kršili pravila u 2019.

Sarajevo, 05.03.2020. – Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u prošloj godini izrekla 39 kazni za medije koji su kršili pravila i kodekse agencije, Zakon o komunikacijama, Izborni zakon BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora.

Prema Izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2019. godini iz područja emitovanja, RAK je od ukupno 39 kazni izrekao 18 novčanih, i to u ukupnom iznosu od 114.500 KM, sedam pismenih i šest usmenih upozorenja, a oduzete su tri dozvole. Dvije dozvole su oduzete zbog kršenja Pravila o distribuciji audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, a jedna zbog nedovoljne zastupljenosti pojedinih programskih segmenata i strukture programa.

Pet medija je suspendovano zbog neizmirenja finansijskih obaveza prema agenciji, a u tri slučaja je ta mjera skinuta jer je došlo do izmirivanja dugova.

Neki od slučajeva kršenja programskih standarda su predstavljali ozbiljan vid odmicanja od profesionalnih standarda, a jedna od najčešće prekršenih odredbi u 2019. odnosi se na poštivanje principa pravičnosti i nepristrasnosti u programima pružalaca audiovizuelnih medijskih usluga, stoji u izvještaju.

Odredba Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koja se tiče obaveze u pogledu pravičnosti i nepristrasnosti u 2019. godini je prekršena pet puta i to od FTV-a, Al Jazeere Balkans i RTRS-a, pri čemu je RTRS navedenu odredbu u 2019. prekršio tri puta.

Pored toga, zabilježen je i slučaj govora mržnje usmjeren prema migrantskoj populaciji.

(RAK/Media.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest