NUNS pozvao na oduzimanje poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju

Beograd, 07.02.2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo još jedan u nizu nepristojnih i zlonamjernih ispada haškog osuđenika za podsticanje i podržavanje ratnih zločina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, narodnog poslanika Vojislava Šešelja, ovog puta usmjerenog protiv preminulog Dragoljuba Žarkovića.

Kako su naveli u saopćenju, Šešelj već trideset godina neprestano širi govor mržnje, što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku.

NUNS je je već skretao pažnju Narodnoj skupštini Srbije i međunarodnim institucijama na ponašanje Vojislava Šešelja koji zloupotrebljava svoj poslanički mandat prije svega da bi vrijeđao i prijetio neistomišljenicima. Zatražili su tada da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje, da postupi u skladu sa zakonom.

Također, od javnog tužioca su zatražili da poduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahtjeve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u Narodnoj skupštini ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca. Osim toga, zatražili su da Narodna skupština Srbije odobri vođenje krivičnog postupka protiv svih narodnih poslanika ukoliko se u istražnim radnjama nadležnih organa utvrdi da postoje osnovane sumnje i dokazi da su učinili krivična djela.

Iz NUNS-a su najavili da će obnoviti ovu inicijativu i zatražiti podršku svih koji vjeruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i  demokratsku budućnost Srbije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest