Regionalna platforma: Hitno istražiti cyber napade na agenciju Patria i portal N1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje hakerske napade na Novinsku agenciju Patria (NAP) iz Bosne i Hercegovine i web portal televizije N1 iz Srbije.

Novinska agencija Patria (NAP) proteklih dana našla se pod jakim hakerskim napadima, uslijed čega je bilo onemogućeno normalno funkcioniranje web portala i rad redakcije. Iz ove medijske kuće ističu kako ovo nije prvi put da su se našli na meti hakera te izražavaju sumnju da je riječ o politički motiviranim napadima.

Prema riječima generalne tajnice Udruženja BH novinari Borke Rudić, hakerski napadi na medije umnogome su posljedica drugih oblika napada na novinare i redakcije, koji najčešće ne budu adekvatno sankcionirani.

„Hakerski napadi se najčešće posmatraju kao tehnička prijetnja radu medija, a to nije samo tehnička prijetnja, već i profesionalna. Angažiranje hakera sada je postalo metod putem kojeg se neki mediji pokušavaju ušutkati da ne bi objavljivali informacije koje nisu po volji vladajućih struktura. Zbog toga se moramo vrlo ozbiljno pozabaviti ovim problemom“, naglasila je Rudić.

Portal N1 je u periodu od 28. do 30. januara u tri navrata bio meta sajber napada, zbog čega nekoliko sati nije bilo moguće pristupiti vijestima na web sajtu i aplikaciji. Prvobitni DDoS napad koji je trajao nekoliko sati dogodio se iz Kine, a ponovljen je još jednom u toku dana. Napadi velikim intenzitetom su se u više navrata nastavili i naredna dva dana, i to sa više hiljada računara sa ciljem dovođenja do preopterećenja web servera, mreže ili nekog drugog dijela infrastrukture portala N1 da bi se tako onemogućio pristup njihovim korisnicima. Još uvijek nema informacija u vezi sa izvršiocima i motivima izvršenih napada.

„Činjenica je da su se cyber-napadi na N1 dogodili u vrijeme kada je ovaj medij pokrenuo kampanju #DaSeVidiN1 kao odgovor na spor koji je doveo do ukidanja ovog TV kanala, a što je pogodilo oko milion građana“, rekao je Željko Bodrožić, predsjednik NUNS -a, naglasivši da posebno zabrinjava činjenica da je u isto vrijeme premijerka Ana Brnabić označila TV N1 kao „političku stranku“.

„Od javnog tužioca za visokotehnološki kriminal Republike Srbije očekujemo da reaguje i riješi ovaj slučaj u najkraćem mogućem roku“, dodao je Bodrožić.

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih policijskih struktura u BiH i Srbiji hitnu i brzu istragu cyber napada na Novinsku agenciju Patria i televiziju N1, te informisanje javnosti o mjerama koje će poduzeti u cilju zaštite slobode medija i njihovog sigurnog rada.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 06.02.2020.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest