Državni tužilac Čavka pod sumnjom da je nezakonito saslušavao novinarku

Sarajevo, 28.01.2020. – Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je tužbu protiv tužioca državnog Tužilaštva Olega Čavke zbog njegovog postupanja u predmetu “Diploma”, potvrđeno je za medije iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a.

Tužiocu Čavki se, između ostalog, na teret stavlja nezakonito saslušavanje novinarke Žurnala Azre Omerović, od koje je pokušao saznati ko joj je dostavio informacije o nezakonitom izdavanju diploma.

Podsjetimo, predmet “Diploma” formiran je nakon pisanja portala Žurnal, čija je novinarka bez prisustva ijednom času, za sedamnaest dana, stekla diplomu srednje medicinske škole.

Novinarka Azra Omerović dokumente je predala 20. decembra 2018. godine. Ovjerenu diplomu i svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara prošle godine na svoje ime i prezime. Diplomu je, pred kamerama, preuzela od Senada Pehlivana iz Fojnice, koji je zauzvrat od nje tražio 2.500 KM.

Nakon što je Žurnal objavio priču o kupovini diploma, tužilac Čavka je saslušao novinarku koja je radila ovo istraživanje. Prema njenom svjedočenju, tužilac joj je rekao da u pozivu nije navedeno u vezi s kojim će okolnostima biti saslušana, tako da je može pitati “o svemu što želi”.

Čavka je, navodno, predmet zaveo pod oznakom “KTA”, kako se obilježavaju predmeti u kojima nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Disciplinska tužba dostavljena je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koje bi u narednim danima trebalo formirati Disciplinsku komisiju koja će razmatrati ovaj slučaj.

Podsjetimo, Upravni odbor Udruženja BH novinari u aprilu prošle godine oštro je osudio nedozvoljeno miješanje Tužilaštva BiH u rad novinara i medija. Saopćenje UO BHN možete pročitati OVDJE.

(Faktor.ba/BHN)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest