Novinar u Atini brutalno napadnut

Atina, 21.01.2020. – Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir osudio je nasilni napad na novinara Thomasa Jacobija u glavnom gradu Grčke, Atini. Jacobi, dopisnik njemačkog medijskog servisa Deutsche Welle i francuskog lista La Croix, fizički je napadnut dok je izvještavao o demonstracijama desničarskih ekstremista u Atini.

Zadobio je rane na licu i ukradena mu je oprema, navodi se u saopćenju Ureda za slobodu medija OSCE-a te je Désir osudio užasavajući napad na novinara dok je izvještavao o demonstracijama na kojima su bili prisutni pripadnici ekstremno desnog pokreta Zlatna zora.

Ovo je drugi put da je bio meta nasilnog napada, a “gotovo sigurno je da su ga pripadnici Zlatne zore prepoznali kao saradnika u dokumentarcu iz 2016. godine o toj ekstremističkoj grupi”, stoji u saopćenju.

– Takvo zastrašivanje, brutalnost i nasilje nad novinarom, koje bi se moglo tragično završiti, neprihvatljivo je i ne može se tolerirati. Pozdravljam reakciju grčke vlade koja je osudila napad i pozivam vlasti da počinitelje privedu pravdi – navodi Désir u saopćenju.

(Fena)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest