Institucija ombudsmana pozvala nadležne da djeluju zbog govora mržnje na portalu antimigrant.ba

Institucija ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini izdala je preporuku Tužilaštvu BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije i Federalnoj upravi policije da u slučaju objave tekstova na portalu antimigrant.ba poduzmu mjere u skladu sa svojim nadležnostima.

Konstatirali su da članci na tom mediju obiluju izjavama koje šire i potiču mržnju, nizom netačnih i uvredljivih informacija, te da članci sadrže navode koji bi trebali biti razmotreni u smislu postojanja eventualne krivične odgovornosti.

Vijeće za štampu BiH također je prethodno usvojilo dvije žalbe i konstatiralo grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije u BiH, po ostalim žalbama nisu postupali jer je u jednom slučaju članak uklonjen, a u drugom slučaju je portal u međuvremenu prestao funkcionirati na mjesec dana.

Međutim, taj portal ponovo je u funkciji i širi huškački sadržaj, govor mržnje i poziva na činjenje konkretnih zločina iz mržnje, upozorili su iz Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 200 članica, organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ta mreža uputila je žalbe na pisanje online medija antimigrant.ba uključujući i Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH zbog širenja govora mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

U saopćenju su naglasili da neprofesionalno izvještavanje, manipuliranje činjenicama, lažno predstavljanje i diskriminacija, poticanje na netoleranciju i mržnju, ali i nepostojanje uredničke ili novinarske odgovornosti, ne smije biti dopušteno.

Poručili su da neće odustati od napora da zaustave djelovanje online medija antimigrant.ba, te će u skorije vrijeme uputiti žalbe Univerzitetskom tele-informatičkom centru koji je izdao dozvolu za korištenje domene antimigrant.ba.

Također, najavili su podnošenje žalbe i Namecheap Universalu koji pruža tehničku podršku online mediju antimigrant.ba, te su iz Mreže pozvali građane da učine isto.

Mreža za izgradnju mira će zagovarati i pravnu regulaciju govora mržnje povodom ozbiljnog shvatanja govora mržnje zastupljenog u online prostoru.

Izvor: Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest