Turski novinari osuđeni na zatvorske kazne

Turski sud u petak je izrekao kazne zatvora sedmorici novinara i drugih uposlenika opozicionog lista Sozcu zbog pomaganja mreži za koju Ankara krivi za organizovanje neuspjelog državnog udara u 2016. godini.

List Sozcu, koji je dugo vremena stub turskog sekularističkog establišmenta, opisao je presudu kao crni trag u historiji slobode štampe. Svih osam optuženih koji su bili prisutni na završnom suđenju zatražili su oslobađajuće presude.

Ankara koristi pravosuđe protiv osumnjičenih sljedbenika Fethullaha Gulena, imama koji živi u SAD-u, za kojeg smatraju da je pokušao izvršiti državni udar u julu 2016. u kojem je ubijeno oko 250 ljudi. Akcije protiv te mreže i dalje su redovne.

Istaknuti kolumnisti Emin Colasan i Necati Dogru, kao i urednici Mustafa Cetin i Metin Yilmaz, osuđeni su za pomaganje gulenističkoj mreži i svaki je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od tri godine, piše Sozcu, prenio je Reuters.

Sud je presudio da oslobađa video novinara Mediha Olguna i odložio je presudu vlasniku lista Buraku Akbaju, kome se sudilo u odsustvu.

U tri godine od pokušaja državnog udara više od 77.000 ljudi je privedeno, a dodatnih 150.000 državnih službenika, pripadnika vojnog osoblja i ostalih otpušteno je ili suspendovano sa svojih radnih mjesta.

(Vijesti.ba / FENA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest