IFJ zatražio ukidanje odluke o zabrani sindikalnog udruživanja za novinare u Sudanu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) najoštrije je osudila nezakonite poteze sudanskih vlasti da zabrane i prisilno zatvaraju sindikate u zemlji uključujući i Sindikat novinara Sudana.

Urede sindikata sudanskih novinara trenutno zauzimaju vojne snage, a taj potez dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su vojne vlasti uhapsile i nekoliko dana držale zatvorenim čelnika sindikata.

Globalni sindikalni pokret zatražio je da sudanske vlasti djeluju u skladu s međunarodnim standardima i zaustave uskraćivanje ljudskih prava te povuku nezakonitu odluku o zabrani udruživanja.

Sudanski novinarski savez (SJU), tijelo koje predstavlja sve kategorije novinara, poziva na potpuno odbacivanje odluke vezane za raspuštanje profesionalnih udruženja, uključujući Sudansku uniju novinara.

Odluka o raspuštanju pravno je nevaljana jer krši nekoliko postojećih zakona. Radi se o nepravednoj odluci koja je u suprotnosti sa zakonom o profesionalnim udruženjima, slobodi udruživanja i međunarodnim konvencijama o radnim i sindikalnim pravima.

U pitanju je neprihvatljiva odluka za novinare i druge profesionalce čiji su savezi uključeni u odluku o raspuštanju i suprotstavljaju se njihovom pravu na slobodan izbor i pravu na organiziranje.

Najavili su da će mobilizirati sve svoje članove kako bi se usprotivili takvoj odluci te će iskoristiti sva zakonska sredstva da bi se spriječilo ugrožavanje slobodne volje novinara i usprotivilo politizaciji.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger kazao je da odluka krši međunarodno pravo i predstavlja sraman pokušaj vlasti da preuzmu kontrolu nad sindikalnim pokretom i profesionalnim udruženjima radi vlastitog političkog dobitaka.

(Analiziraj.ba/IFJ)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest