Spremnost Tužilaštva ZDK da spriječi prijetnje novinarima

Zenica, 28.11.2019.- Novinari s područja Zenice, gdje se u posljednje tri godine poziva na nasilje nad sedmom silom i tako ugrožava njihova sigurnost, nastavljaju svoju borbu protiv lažnih profila i stranica na društvenoj mreži Facebook poput „Salyven Oneel”, “Čaršija Zenica”, “Zenica 24 sata”…

Nakon sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, održanog 22. novembra, novinari su danas održali sastanak i s glavnom tužiteljicom Vesnom Kaknjo i njenim zamjenicima Vesnom Bjelošević i Redžom Delićem u organizaciji BHN Kluba novinara Zenica.

Na sastanku je izražena spremnost Tužilaštva da pokrene postupak u slučajevima prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara, ali je još jednom istaknuto da je za svaki komentar ili objavu koja upućuje na to potrebna, najprije, prijava nadležnim institucijama.  

Razmijenjene su i informacije te razjašnjene određene nedoumice u vezi s temom sastanka, što predstavlja vid dobre saradnje između predstavnika medija i Tužilaštva kada je u pitanju navedena problematika. 

Novinari su, također, nakon sastanka poručili da nastavljaju svoju borbu za slobodu izvještavanja te da neće nijemo posmatrati pokušaje omalovažavanja, prijetnji i pritisaka na rad.  

Izvor: Dnevni avaz/BHN

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest