Saudijska Arabija uhapsila pisce, novinare, poduzetnike i intelektualce

Saudijska Arabija zatvorila je najmanje osmoro ljudi, većinom intelektualce i pisce, kao dio dvogodišnje kampanje gušenja slobode izražavanja u ovoj državi, saopćila je saudijska grupa za ljudska prava ALQST sa sjedištem u Londonu. 

Njih je policija prošle sedmice odvela iz njihovih domova u prijestolnici Rijadu i lučkom gradu Jeddahu, ali nije poznato iz kojeg razloga. 

Yahya Assiri, direktor ALQST-a, rekao je da je posljednje hapšenje odraz veće kampanje koja se odvija već neko vrijeme. 

“Neki ljudi se mogu pitati zašto se ova hapšenja sada dešavaju, ali u realnosti oni su odraz grubog obračuna sa saudijskim civilnim društvom koji traje godinama”, napisao je Assiri u odgovoru za Al Jazeeru. 

“Kao deseci imama koji su uhapšeni u septembru 2017, zatim žene koje se bore za ljudska prava a koje su uhapšene 2018, i 14 aktivista uhapšenih u aprilu – ovi pisci posljednje su mete civilnog društva.”

Negiranje Rijada

Grupe za ljudska prava navele su da su uhapšeni pisci, novinari, intelektualci i poduzetnici: Bader Al-Rashed, Sulaiman Al-Saikhan Al-Nasser, Waad Al-Mohaya, Musab Fouad Al-Abdulkarim, Abdul Majid al-Balawi,  Abdulaziz Alehis, Abdulrahman Monthly i Fouad Al-Farhan.

Saudijska vlada nije dala komentar o tome. 

Rijad negira da drži političke zatvorenike, ali visoki zvaničnici su govorili da je praćenje aktivista i njihovo zatvaranje potrebno da bi se održala društvena stabilnost. 

Oni koji su uhapšeni nisu aktivisti iz prvih redova, rekli su izvori za agenciju Reuters. Neki od njih su intelektualci koji su objaviljivali članke ili se pojavljivali na televiziji, dok su drugi poduzetnici. 

(Al Jazeera i agencije)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest