Svjetski dan televizije: Revolucionarni medij kojem se i danas najviše vjeruje

Svakog 21. novembra obilježava se Svjetski dan televizije. Tradicija je to još od marta 1996. kada je glavna skupština UN-a donijela ovu odluku.

Zato se svakog 21.11. obilježava slava, postojanost ali i svi utjecaji televizije. Televiziji se odaje i počast zbog izuzetnog mjesta koje zauzima u životima ljudi, porodica i kolektiva. Upravo televizija, kao svojevremena tehnološka revolucija, doprinijela je širenju vidika ljudske populacije, upoznavanju i približvanju ljudi, dijeljenju i prijenosu pokretnih slika koje odaju sve ljepote i opasnosti života na zemlji.

Pored svega navedenog, televizija ima izuzetan utjecaj na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir.

Smatra se kako je danas odigrala veliku ulogu u prezentovanju globalnih pitanja koji utječu na ljude širom svijeta, te pomogla širenju društvenih ideja jer televizija je jedan od najutjecajnijih medija današnjice.

TV, televizija ili dalekovidnica ime je dobila od grčke riječi tele za daleko i latinske visio koja označava gledanje. U razvoj tog mnogima neophodnog otkrića bilo je uključeno mnoštvo umova; od Paul Nipkowa koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kojeg je slao slike kroz žice, do Alana Campbell-Swintona i Borisa Rosinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem. Bio je to početak mehaničke i elektronske televizije. Za prvi praktični sistem mehaničke televizije zaslužan je Charles Jenkins, dok su za onaj elektronski najzaslužniji Vladimir Zworykin i Philo Farnsworth koji je svoju prvu demonstraciju posve elektroničkog sistema održao u Philadelphiji 1934. na Franklin institutu.

Dvije godine kasnije započela su i prva neredovna emitiranja u Londonu, a kako bi prenos Olimpijskih igara u Berlinu i Hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali vlastiti TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje.

Idući korak bio je uvesti nešto boje u crno-bijeli svijet televizije, a nakon toga preći na analogni signal.

Digitalni signal današnjice zapravo je sasvim logičan slijed događaja, preostaje nam pitati se što je sljedeće?

(nezavisni/ rtvslon)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest