Evropski parlament raspravljao o okončanju nekažnjivosti zločina nad novinarima

Nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu razgovaralo je ove sedmice na plenarnom zasjedanju o nekažnjivosti zločina nad novinarima i važnosti zaštite novinara kako bi se očuvao snažan demokratski sistem.

Poslanici su se složili da osude nasilje nad novinarima i naglasili su potrebu rješenja ubistava novinara koji su i dalje neriješeni u zemljama Evropske unije.

Iako su se neki osvrnuli na situaciju u regijama poput Latinske Amerike i Afrike, svi su svjesni da su i novinari u Evropi također u opasnosti te smatraju da bi poboljšanje uvjeta rada novinara utjecalo na sigurnost novinara.

– Nekažnjivost je ključna prepreka slobodi medija – kazala je finska političarka Tytti Tuppurainen koja je upozorila na porast samocenzure među novinarima, dijelom i zbog nedostatka zaštite i nekažnjavanja nedavnih ubistava poput ubistva Daphne Caruana Galizia.

– Naša je obaveza garantirati slobodu govora u Evropi, uključujući i sigurnost novinara. Sloboda medija neophodna je za demokratiju – dodala je Tuppurainen u deklaraciji Evropskog vijeća.

Evropski komesar za sigurnost Julian King zatražio je da se Evropska komisija obveže da će raditi na zaštiti novinara i medijskih sloboda, posebno jer su novoimenovani dužnosnici najavili da će posvetiti više pažnje jačanju vladavine zakona.

Međutim, vrlo malo prijedloga bilo je o tome kako zapravo stati u kraj nekažnjavanje, a europarlamentarka Ramona Strugariu ocijenila je da je učinjeno veoma malo u cilju sprečavanja ubistava novinara.

Poslanica u Evropskom parlamentu Alice Kuhnke naglasila je potrebu uspostavljanja nezavisne telefonske linija na kojoj novinari mogu zatražiti pomoć kad im zatreba te je pozvala na praćenje stanja u svakoj od država članica.

(Analiziraj.ba/Evropska federacija novinara (EFJ))

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest