Prvi put u 131 godinu postojanja žena na čelu ‘The Financial Timesa’

Roula Khalaf preuzet će dužnost glavne i odgovorne urednice britanskog lista „The Financial Timesa“, koji je 2019. godine prešao prag od milion pretplatnika. Khalaf od 2016. godine radi kao zamjenica urednika lista, a od Nove godine dolazi na čelo ove svjetski poznate medijske kuće.

Ona će u januaru zamijeniti dosadašnjeg urednika Lionela Barbera i tako postati prvom ženom na čelu tog britanskog lista, koji izlazi već 131 godinu.

Barber odlazi s dužnosti urednika nakon 14 godina, a tokom njegovog mandata grupacija Financial Times 2015. godine prodana je japanskom Nikkeiju, prenosi Reuters.

Japanski medijski mogul u svom portfelju ima šest poslovnih i finansijskih novina, a dio grupacije su i televizijske kuće TV Tokyo i Nikkei CNBC.

Khalaf je bila zamjenica urednika, urednica za strane vijesti i vijesti s Bliskog Istoka tokom više od dva desetljeća rada u FT-u, a posljednjih godina nastojala je povećati različitost u redakciji i privući više ženskih čitatelja.

– Velika je čast što sam imenovana urednicom FT-a, najveće novinske organizacije na svijetu – istaknula je Khalaf, a njeno ranije pisanje za časopis Forbes osiguralo joj da bude mali dio filma “Vuk s Wall Streeta” Martina Scorsesea.

Khalaf koja je iz Libanona pridružit će se Katharine Viner u Guardianu kao jedna od rijetkih žena koja uređuje velike novine u Britaniji, ali postat će i jedna od rijetkih urednica vodećih medijskih kuća u svijetu nakon što je Jill Abramson napustila New York Times.

Prije nego što se 1995. godine pridružila FT-u, Khalaf je radila u Forbesu u New Yorku. Magistarsku diplomu stekla je na Univerzitetu Columbia, dok je diplomirala na Univerzitetu Syracuse.

Barber će ostati urednik tokom općih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu te će Khalaf preuzeti dužnost u januaru, a čelnik Nikkeija Tsuneo Kita izrazio je oduševljenje što je Khalaf pristala preuzeti ulogu urednice.

– Imam veliko povjerenje da će nastaviti misiju The Financial Timesa kad je riječ o kvalitetnom novinarstvu bez straha i ustupaka te da će nadahnjivati i voditi tim najtalentiranijih novinara, koji će i dalje pratiti događanja iz područja biznisa, finansija, ekonomije i politike na globalnom nivou – kazao je Kita

Izvor: Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest