Ombudsmani zabrinuti zbog nasilja nad novinarima

Ombudsmani za ljudska prava BiH izrazili su zabrinutost zbog nasilja nad novinarima, njihovog uznemiravanja i zastrašivanja.

Oni su pozvali nadležne policijske organe i tužilaštva u BiH da istraže radnje ugrožavanja bezbjednosti novinara i ograničavanja medijskih sloboda.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima – 2. novembra, ombudsmani BiH Nives Jukić, Ljbinko Mitrović i Jasminka Džumhur istakli su da nijedan napad na novinare ne smije proći nekažnjeno, te da takvi slučajevi predstavljaju napad na demokratiju, bezbjednost i vladavinu prava, saopšteno je iz ove institucije.

U saopštenju se podsjeća da su ombudsmani BiH u aprilu 2017. godine izdali specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji, čija je svrha da se odgovori na pitanje kakav je položaj ljudi iz ove profesije u BiH i šta sve utiče na njihov rad.

“Svrha izvještaja je i da obezbijedi razumijevanje njihovih problema i pitanja položaja novinara u BiH, kao jednog od preduslova za osiguranje prava na slobodu izražavanja”, navodi se u saopštenju.

Ombudsmani pozivaju na dosljedno poštovanje preporuka iznesenih u izvještaju, a u svakom konkretnom slučaju napada na novinare zahtijevaju hitnu reakciju nadležnih institucija i osudu šire javnosti, te izražavaju spremnost da reaguju u skladu sa mandatom.

Izvor: Nezavisne novine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest