UO BH novinara zahtijeva hitnu i efikasnu istragu o prijetnjama novinarima “Žurnala”

Sarajevo, 24.10.2019. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo, državnoj sigurnosnoj agenciji SIPA i nadležnom tužiteljstvu za provođenje hitne i efikasne istrage o prijetnjama upućenim novinarima portala Žurnal, a nakon serije tekstova u mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko dilerima.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, decidno se prijeti novinaru kako će ga „ pretraživati po kanalima“.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju ovo ozbiljnom prijetnjom za sigurnost i život novinara Žurnala, prije svih Avde Avdića, autora serije članaka nakon kojih su uslijedile prijetnje, ali i svih drugih u redakciji ovog medija koji se bave istraživanjem tema povezanim sa kriminalom. Prijetnje i ugrožavanje sigurnosti novinara su kriminalni čin, posebno brutalan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, te ne smiju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Zbog toga odlučno zahtijevamo od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u BiH poduzimanje zakonskih ovlasti i mjera zaštite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije, kako bi se sankcionirala osoba koja je poslala prijeteću video poruku.

BH novinari  i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne  organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o navedenim prijetnjama i ujedno zatražiti njihovu reakciju i poduzimanje potrebnih mjera internacionalizacije cijelog ovog slučaja.          

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest