Regionalna platforma zahtijeva hitnu istragu nadležnih institucija o prijetnjama novinaru „Žurnala“

SARAJEVO, 24.10.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje prijetnje upućene novinarima online magazina Žurnal, nakon serije tekstova o mogućim međunarodnim kriminalnim radnjama povezanim sa pranjem novca i narko-kartelima.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, autoru tekstova Avdi Avdiću poručeno je kako će ga zbog njegovih tekstova „pretraživati po kanalima“.

Regionalna platforma izražava veliku zabrinutost zbog prijetnji i direktnog ugrožavanja sigurnosti i života novinara Avde Avdića. U vremenu kada napadi na novinare ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope i svijeta, poprimaju sve intenzivnije i ozbiljnije razmjere, smatramo da se ovakve prijetnje trebaju shvatiti najozbiljnije, a policija i pravosudne institucije moraju poduzeti efikasne, zakonske mjere koje će osigurati zaštitu novinara i sankcionirati osobu koja je poslala prijeteću video poruku.

– BH novinari odlučno zahtijevaju od nadležnih policijskih organa i tužiteljstva u Bosni i Hercegovini poduzimanje svih zakonskih ovlasti i mjera zaštite sigurnosti novinara, kao i da putem međunarodne pravne pomoći zatraže saradnju sa policijom iz Holandije kako bi se sankcionirala osoba koja je poslala prijeteću video poruku. Također, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara o ovom slučaju i zatražiti njihovu reakciju – izjavio je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Prijetnje novinaru Žurnala i njegovoj porodici predstavljaju istovremeno i brutalan atak na slobodu izražavanja i slobodu medija. Bilo kakve prijetnje i pritisci ne smiju biti sredstvo obračuna sa medijima i iskazivanja nezadovoljstva načinom na koji novinari pišu o određenim osobama ili temama.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i na međunarodnom nivou da sprovedu hitnu i efikasnu istragu o ovom incidentu, te da u međuvremenu poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila sigurnost novinara Avdića i njegove porodice.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest