Mijatović pozvala da se istraže svi prijavljeni slučajevi napada na novinare u Kataloniji

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog brojnih izvještaja o napadima na novinare koji su pratili demonstracije u Kataloniji prošle sedmice, a Platforma Vijeća Evrope za sigurnost novinara zabilježila je 37 takvih slučajeva.

Iako su neke od ovih napada izveli demonstranti, nekoliko akreditiranih novinara, koji su nosili jakne na kojima je pisalo da su medijski djelatnici, navodno su bili napadnuti i od pripadnika policije u različitim gradovima Katalonije.

Neki novinari kažu da su ih pretukli ili im je razbijena oprema, drugi da je policija pucala na njih mecima koji se koriste tokom demonstracija. Također, zabilježeno je i hapšenje novinarskog fotografa u Barseloni, dok je fotografirao policijsku akciju.

– Općenito, zabrinuta sam zbog sve veće nesigurnosti novinara koji izvještavaju o situaciji u Kataloniji posljednjih mjeseci jer su napadi na novinare u porastu – podvukla je Mijatović.

U trenutnoj napetoj situaciji, smatra, ključno je osigurati puno poštovanje slobode izražavanja, što uključuje pravo na primanje i razmjenu informacija.

Stoga je pozvala španske vlasti da istraže sve prijavljene slučajeve napada na novinare, posebno tokom prošlosedmičnih demonstracija, bilo da su ih izvršili policajci ili demonstranti, a smatra i da bi trebalo poduzeti mjere koje bi garantirale sigurnost svih novinara tokom demonstracija.

Mijatović je izrazila zabrinutost i zbog navoda o neprimjerenoj upotrebi sile policije protiv demonstranata.

– Razumijem brojne izazove s kojima su se suočili policajci tokom napada i vandalizma na ulicama, ali najoštrije osuđujem bilo koji oblik nasilja i pozivam sve da preuzmu odgovornost i odigraju punu ulogu u smirivanju nasilja pokazujući suzdržanost – kaže Mijatović.

I u tako teškim okolnostima, dodaje, važno je da se policija strogo pridržava načela nužnosti i proporcionalnosti u primjeni sile, kako bi se zaštitila prava onih koji mirno demonstriraju i istovremeno rade na smirivanju tenzija.

Stoga je pozvala predstavnike španske vlasti da preispitaju upotrebu oružja koje se koristi tokom protesta. Oni bi također trebali istražiti i adekvatno sankcionirati sve prijavljene slučajeve zloupotrebe sile službenika za provođenje zakona.

Komesarka za ljudska prava pri Vijeću Evrope Dunja Mijatović najavila je da će nastaviti sarađivati sa španskim vlastima kako osigurati zaštitu slobode izražavanja i mirnog okupljanja.

(VIJEĆE EVROPE)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest