Institucionalna podrška ključna je za zaštitu novinara

Organizacije za ljudska prava, borbu protiv korupcije i slobodu medija pozvale su njemačku vladu da osigura zaštitu novinara i civilnog društva, pozivajući se na brojne slučajeve napada kako bi skrenuli pažnju na potrebu za većom zaštitom.

– Napadi na civilno društvo podržani od države se povećavaju, dok se smanjuje prostor za organizacije civilnog društva i novinare koji kritiziraju rad vlada – navedeno je u zajedničkom saopćenju Transparency Internationala, PEN Centra, Reportera bez granica (RSF) i Amnesty Internationala.

U izjavi se ističe da sloboda medija u Evropi bilježi veći pad nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta.

– Organizirani kriminal, korumpirano pravosuđe, političari i sigurnosni organi, koji često imaju koristi od kriminalnih mreža, podstiču krug nekažnjivosti iznova i iznova. Ako nema kazne, počinioci se osjećaju ohrabreno – kazao je član odbora RSF-a u Njemačkoj Michael Rediske.

Potpredsjednik PEN centra iz Njemačke Ralf Nestmayer kazao je da okrutno ubistvo istraživačke novinarke i blogerice Daphne Caruana Galizia kao i nedostatak ambicija malteških vlasti da to razriješe, otkriva koliko je ozbiljno vladavina zakona u državi članici Evropske unije narušena korupcijom.

Alarmantni događaji zabilježeni su i u drugim državama članicama Evropske unij, uključujući Mađarsku u kojoj je pružanje pravnih savjeta izbjeglicama kažnjivo zakonom, te Italiju u kojoj se pomorske službe spašavanja kažnjavaju za spašavanje izbjeglica.

U Njemačkoj se vode pravne bitke kako bi se organizacijama civilnog društva oduzeo neprofitni status, a u Poljskoj i Mađarskoj nezavisnost sudstva dovodi se u pitanje.

Međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija, uključujući i Vijeće Evrope, sve više vrše pritisak na Maltu jer nisu uspjeli identificirati počinioce ubistva Daphne Caruana Galizije.

Politička klima u Evropi dovodi do povećanog rizika za rad civilnog društva, društvene pokrete i novinare, a predsjedavajući Transparency Njemačka Hartmut Bäumer predložio je čak i smanjenje sredstava za vlade koje zloupotrebljavaju svoju moć.

Malta je treća država po redu u Evropskoj uniji prema Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF), a lošije su ocijenjene Mađarska i Bugarska.

Otkako je Laburistička stranka na Malti došla na vlast 2013. godine, ova država pala je s nevjerovatnog 32 mjesta na 77. mjesto 2019. godine, što je niže od zemalja poput Togoa, Mongolije, Tunisa, Gruzije i Armenije.

(The Shift News)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest