Australija: Velika kampanja za zaštitu medija

Sydney — Vodeći australski listovi izašli su s redigiranim naslovnicama u sklopu zajedničke kampanje kojom pozivaju vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada.

Naslovnice prikazuju temeljito redigirani vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura. Novinske kuće ujedno su pokrenule medijsku kampanju, tražeći izmjenu zakona kojima se rad novinara i aktivizam zviždača može okvalificirati kao krivično djelo, prenose hrvatski mediji.

Sydney Morning Herald traži “opsežnu izmjenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija”. The Australian upozorava na “dugotrajne napade na prava novinara”.

Kampanju “Tvoje je pravo da znaš” pokrenulo je u junu ove godine devetnaest medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestujući protiv upada policije u urede javne televizije i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili zviždači.

U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju krivično gonjenje novinarskog rada i penaliziranje zviždača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

Neupadljivo se ali kontinuirano usvajaju zakoni koji vladi i državni službenicima omogućuju prikrivanje skandala ili ograničavanje pristupa informacijama, tvrde.

“Australiji prijeti opasnost da postane najtajnovitija demokratija”, istakao je u saopćenju izvršni direktor državne televiije ABC David Anderson.

Zahtijevaju, između ostalog, pravo na osporavanje zahtjeva za pretragom prostorija i strože kriterije za označavanje dokumenata tajnima.

Načelnik savezne policije Reece Kershaw izjavio je u ponedjeljak pred odborom australskog Senata koji istražuje slučajeve pretraga medijskih kuća i narušavanja prava novinara da razmatraju moguću promjenu odnosa prema osjetljivim informacijama.

(Agencije)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest