Arnaut zatražio da novinari imaju nesmetan pristup zgradi državnog parlamenta

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnaut zatražio je od nadležnih službi da osiguraju da novinari akreditovani za praćenje Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH, te drugih tijela, imaju nesmetan pristup zgradi državnog parlamenta radnim danima.

Arnaut podsjeća da je novinarima pristup toj zgradi i novinarskoj sobi dozvoljen isključivo u intervalima u kojim se održavaju sjednice. Ta praksa dovodi do situacija da novinari čekaju na platou ispred zgrade, te da se od njih često traži da zgradu napuste do okončanja neke sjednice, što je bio slučaj tokom nedavne sjednice Vijeća ministara BiH.

Arnaut je nadležne službe upoznao s praksom u demokratskim zemljama, prema kojoj je akreditovanim novinarima ne samo dozvoljen konstatan boravak u zgradi zakonodavnog ili izvršnog organa vlasti (uključujući u Bijeloj kući u Washingtonu), već su im osigurani uvjeti za nesmetan rad (adekvatan prostor za veći broj novinara, pristup internetu…).

„Uzimajući u obzir nadolazeći zimski period, da li ćete do kraja ovog mjeseca omogućiti nesmetan i kontinuiran pristup zgradi PS BiH novinarima akreditovanim za praćenje rada navedenih tijela, svakim radnim danom u periodu između 8-17 sati“, konkretno je Arnautovo pitanje upućeno službama PSBiH.

(FENA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest