Reporteri bez granica: Bosanske vlasti da zaštite novinare

“Reporteri bez granica” pozivaju bosanske vlasti da uspostave efikasne mjere zaštite novinara, nakon što su dva fudbalska navijača prijetila ubistvom osoblju radio stanice 27. septembra ukoliko sa svog web site ne uklone objavljenu priču, stoji u saopštenju ove organizacije.

“Ovim ekstremno nasilnim napadom i prijetnjama novinaru i njegovoj porodici pređena je linija” rekla je Pauline Ades-Meveel, šefica deska za Evropsku Uniju i Balkan.

“Konstatujući da je jedan od počinilaca prošlogodišnjeg brutalnog napada na Vladimira Kovačevića još na slobodi, pozivamo na efikasne mjere zaštite i sudske procedure protiv svih koji narušavaju slobodu informiranja i promovišu auto-cenzuru u Bosni i Hercegovini. Lokalne fudbalske asocijacije i klubovi također moraju osuditi ovo neprihvatljivo ponašanje.”

“U Bosni i Hercegovini koja je rangirana na 63. mjestu indeksa Slobode medija u svijetu novinari su mete zbog njihovog etničkog porijekla kao i sadržaja koji proizvode.”, stoji u saopštenju.

Verbalni napad i prijetnje uredniku portala Radio Sarajevo Almiru Sokoloviću* desili su se 27. septembra. Prema informacijama iz redakcije ovog medija novinar je prijetnjama njemu, njegovoj porodici i kolegama primoran da ukloni sadržaj sa web site-a Radija Sarajevo, te natjeran da zove i traži uklanjanje istog sadržaja sa drugih portala koji su ga prenijeli.

Radilo se o vijesti iz Bjelorusije da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen zbog posjedovanja kokaina.

(VOA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest