Francuska: Raskomadane lutke novinara ispred saudijske ambasade

Organizacija “Reporteri bez granica” (RSF) postavila je desetke raskomadanih lutki s oznakama “Press” ispred Ambasade Saudijske Arabije u Parizu, obilježavajući godišnjicu ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu, želeći ukazati na kršenje prava novinara i medija od režima u Rijadu.

“Ubice iz meksičkih kartela komadaju novinare i njihove ostatke ostavljaju da godinama truhnu na otpadima, ali ko bi mogao zamisliti da bi agenti jedne vlade bili sposobni ubiti i raskomadati novinara unutar diplomatskog predstavništva?”, navedeno je u saopćenju RSF-a.

I upravo se to, dalje se kaže, desilo Jamalu Khashoggiju u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018, na zaprepaštenje cijelog svijeta.

RSF organizirao je protest s lutkama, na prvu godišnjicu Khashoggijevog ubistva, kako bi podsjetio saudijskog kralja i prestolonasljednika da je cijeli svijet i dalje zgrožen tim brutalnim zločinom.

Simboli raskomadanih ljudskih tijela iskorišteni su za iskazivanje obima i prirode šokantnog zločina.

Politika zasnovana na mučenju 

RSF navodi da će slični protesti biti održani širom svijeta.

“Ubistvo Jamala Khashoggija i vođenje istrage svjedoče o barbarskim metodama i nedopustivim nivoima nekažnjivosti. Očekujemo punu odgovornost i mislimo da bi osude počinilaca na smrtne kazne predstavljale samo način da ih se ušutka zauvijek kako bi se sakrila istina. Ovaj zločin objelodanio je politiku Saudijske Arabije u vezi s ušutkivanjem novinara, zasnovanu na mučenju ili čak i ubistvu”, rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire pred zgradom Ambasade.

RSF je zatražio hitno i bezuvjetno oslobađanje 30 novinara, kolumnista i blogera zatočenih u zatvorima u Saudijskoj Arabiji. Među njima su Saleh al-Shehi, novinar Al-Watana, koji je osuđen na pet godina zbog “vrijeđanja Kraljevskog suda”, Raid Badawi, koji je 2014. dobio 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem zbog počinjanja debate na temu saudijskog društva na sajtu Saudi Liberal Network, i aktivistice za ženska prava Nouf Abdulaziz i Nassimu al-Sada.

Broj zatvorenih novinara i blogera u Saudijskoj Arabiji udvostručen je od proglašavanja Mohammeda bin Salmana prestolonasljednikom 2017.

Prema RSF-ovom indeksu medijskih sloboda, Saudijska Arabija smještena je na 172. mjesto od 180 država.

(RSF)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest