Transparentnost vlasništva nad medijima u BiH: Nepostojanje zakona kao prostor za zloupotrebe

Sarajevo, 25.09.2019. – Udruženje BH novinari u saradnji sa Njemačkom ambasadom u BiH objavljuje analizu o transparentnosti vlasništva nad medijima, postojećoj regulativi i problemima u Bosni i Hercegovini te iskustvima iz regiona i EU.

-Nepostojanje uređenog medijskog tržišta u kontekstu vlasništva nad medijima otvara pitanje kvaliteta medijskog pluralizma, odnosno reguliranja koncentracije medija, te finansiranja medija javnim sredstvima, odnosno postojanje prostora za zloupotrebu budžetskih sredstava finansiranjem medija usko povezanih sa određenim političkim opcijama ili pojedincima.

Javni sektor na finansiranje medija, prema procjenama, izdvaja oko 30 miliona KM na godišnjem nivou. Taj se novac nerijetko dijeli potpuno netransparentno i bez utvđenih jasnih kriterija, što ne budi samo sumnju da se takvom kupovinom naklonosti medija utječe na njihovu uređivačku politiku, već i u mogućnost zloupotrebe tih sredstava njihovim transferiranjem medijima sa vlasničkom strukturom direktno povezanom sa odgovornima iz institucija vlasti koje „dijele“ novac – navodi se, između ostalog, u analizi čiji je autor Nedim Pobrić.

Analizu na bosanskom jeziku možete pročitati OVDJE.

The analysis in English is available HERE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest