RSF uručio nagrade novinarkama iz Saudijske Arabije, Malte i Vijetnama za slobodu medija

Reporteri bez granica, koji promoviraju slobodu medija u svijetu, dodijelili su u Berlinu novinarkama iz Saudijske Arabije, Malte i Vijetnama ovogodišnje nagrade za slobodu medija.

Saudijska blogerica Eman Al-Nafjan dobila je nagradu za hrabrost. Ona je bila pritvorena u maju prošle godine tokom udara saudijske Vlade na aktiviste za ženska prava zbog, kako je to vlada rekla, njihovih kontakata sa “sumnjivim” stranim agencijama.

Al-Nafjan se bori za pravo da žene voze auta, koje su i dobile u junu prošle godine, i druga prava poput prekidanja sistema muškog skrbništva prema kojem žene moraju dobiti saglasnost muškog rođaka za sve važne odluke. Nakon skoro deset mjeseci u pritvoru, oslobođena je prošlog marta očekujući suđenje.

Nije joj bilo dopušteno izaći iz zemlje kako bi primila nagradu u glavnom njemačkom gradu, a budući da se smatra izdajicom, mogla bi dobiti do 20 godina zatvora.

Caroline Muscat s Malte dobila je nagradu za nezavisnost za svoje istraživačko izvještavanje o korupciji nakon ubistva kolegice Daphne Caruana Galizie 2017. Osnovala je nezavisnu istraživačku internetsku stranicu The Shift News.

Pham Doan Trang iz Vijetnama dobila je nagradu za uticaj za njeno praćenje i zagovaranje homoseksualnih prava u svojoj zemlji. Osnivačica internetskog časopisa Luat Khoa bila je pretučena i samovoljno zatvarana zbog aktivizma, kazali su Reporteri bez granica.

Generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire kazao je da mnogi od nominiranih suočeni su sa stalnim prijetnjama ili su bili zatvarani nekoliko puta zbog svoga rad, ali oni se nisu dali ušutkati i nastavljaju ukazivati na zloupotrebe vlasti, korupciju i druge probleme u društvu.

(Reporteri bez granica (RSF))

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest