Umrežavanje put ka zaštiti prava novinarki

Sarajevo, 9.9.2019. – Umrežavanje i udruživanje novinarki u okviru Mreže novinarki u BiH od izuzetnog je značaja za zaštitu njihovih prava, kojima se, po mišljenju sagovornica “Nezavisnih”, trenutno ne pridaje dovoljno pažnje.

“Žene u novinarstvu rijetko govore o svojim problemima. Osim izazova sa kojima se u ovom momentu suočava novinarska profesija, žene u medijima se suočavaju sa dodatnim pritiscima”, smatra Alena Beširević, novinarka “Oslobođenja”.

Kako navodi, istraživanja su pokazala da je svaka peta novinarka u BiH doživjela neku vrstu diskriminacije na rodnom osnovu.

Prema njenim riječima, seksizam, mizoginija, kao i muški šovinizam su nešto sa čim se konstantno susrećemo, ali o tome rijetko govorimo.

“Mreža novinarki je uspostavljena kao prostor u kojem možemo govoriti o svim ovim problemima. Jačanjem solidarnosti  među ženama koje dijele profesionalne vrijednosti pravimo prve korake u borbi za bolji položaj i poštivanje naših prava”, kazala je Beširevićeva za “Nezavisne”.

Velida Kulenović, reporterka Radija Federacije BiH Zenica, rekla je da se novinarke nerijetko bave pisanjem o kršenju različitih prava.

“Novinarke često pišu o kršenju prava radnika, manjina, ranjivih grupa, kao i diskriminaciji u našem društvu, a ponajmanje o kršenju vlastitih prava”, kazala je Kulenovićeva.

Kako navodi, tek kada su im prava prekršena ili kada dožive različite napade, novinarke postaju svjesne da je neophodno biti član strukovnog udruženja, sindikata i imati više znanja i zaštitu.

“Stoga mislim da je stalna edukacija, posebno mladih novinarki, neophodna, a ova mreža je jedan od načina za edukaciju, razmjenu iskustava te jačanje solidarnosti”, navela je Kulenovićeva za “Nezavisne”.

Izrazila je nadu da će Mreža okupiti veliki broj novinarki iz svih dijelova BiH i različitih medija, ali i medijskih radnica kako bi zajedno lakše ostvarivale prava.

Maja Nikolić, novinarka Radija Slobodna Evropa, naglasila je za “Nezavisne” da je umrežavanje novinarki u BiH veoma važno.

“Novinarke su uvijek te koje preuzimaju najvažniju ulogu na terenu. Također, uvijek moraju biti spremne za live javljanja. One treba da se prije svega zbliže i zajednički, uvjerena sam, mogu napraviti značajne projekte i kroz njih ispraviti položaj novinara u našoj zemlji, koji nije uopće dobar”, smatra Nikolićeva.

Podsjećanja radi, nedavno je u organizaciji “BH novinara” na Jahorini održana radionica na kojoj su osmišljeni strateški plan, misija, vizija i ostali parametri za funkcionisanje Mreže novinarki u BiH. Kako je tada rečeno, sama organizacija žena već je prvi korak za popravljanje položaja i statusa novinarki u BiH, te je izražena potreba širenja ove mreže kako bi prava novinarki što bolje bila zaštićena.

Izvor: Bojana Živanić/Nezavisne novine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest