UO BHN: Oštre osude političkih pritisaka na RTV Zenica

Sarajevo, 6.9.2019.- Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje političke pritiske i mješanje u uredničke odluke i programske sadržaje RTV Zenica, koji su uslijedili nakon što je ovaj medij objavio seriju tematskih izvještaja o radu kompanije ArcelorMittal i njihovom mogućem uticaju na zagađenje zraka u Zenici.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako je protivno medijskim slobodama i pravu  novinara na slobodan rad direktno miješanje menadžmenta i sindikata radnika kompanije ArcelorMittal, kao i Gradske uprave sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na čelu  u svakodnevni rad RTV Zenica. Posebno je neprihvatljivo osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu, te smjeniti Nadzorni odbor RTV Zenica jednostranom odlukom gradonačelnika uz optužbe kako gradski medij može dovesti u pitanje „daljnju sudbinu“ ove kompanije i njihovih radnika, kao i razvoja grada Zenice.   

U tom konteksu, BH novinari podsjećaju Gradsku upravu i kompaniju ArcelorMittal kako je zadaća medija kritičko i sveobuhvatno izvještavanje o pitanjima od značaja za sve građane, a svako nezadovoljstvo radom medija se iskazuje  kroz legitimne  prigovore kao što su: javno reagiranje, demanti ili žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije. Direktni politički pritisci na medije su nedopustivi u demokratskom društvu, predstavljaju grubi atak na slobodu izražavanja i izraz su demonstriranja političke i ekonomske moći, odnosno, mogu se tumačiti kao direktno ucjenjivanje novinara RTV Zenica da odustanu od kritičkog novinarstva.     

Upravni odbor BH novinara ponovo i odlučno poziva menadžment i urednički kolegij RTV Zenica da se javno suprotstave političkim pritiscima i ucjenama, koji traju bezmalo tri godine i koji su uticali na podjele unutar RTV Zenica i kršenje temeljnih  ljudskih prava novinara. Ovaj brutalni napad na uredničku autonomiju i slobodan rad novinara, kao i jednostrana smjena Nadzornog odbora ovog medija posljednja su prilika da  menadžment i urednički kolegij demonstriraju javnu odgovornost i rad u interesu svih građana Zenice, te da ne podliježu zahtjevima i partikularnim interesima političkih ili ekonomskih moćnika u tom gradu.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica kao i Gradsko vijeće da hitno organiziraju zasjedanje i da sa dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno razmotre pritiske na ovaj  medij i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice, koji svojim novcem finansiraju rad  ovog lokalnog medija.  

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest