Književnica i aktivistica Martina Mlinarević Sopta izložena brutalnim uvredama i prijetnjama

Sarajevo, 19.08.2018. – Književnica, novinarka i aktivistica Martina Mlinarević Sopta posljednjih dana izložena je brutalnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama od dijela javnosti koji ne odobrava njene stavove.

Prava hajka na poznatu publicistkinju i blogericu krenula je nakon što su joj organizatori Evergreen Festa u Čitluku dali do znanja da je predstavljanje njene knjige na tom festivalu nepoželjno, odnosno da zbog njenog uvrštavanja u program Festivala trpe ogromne pritiske, između ostalog i od festivalskih sponzora. Martina Mlinarević Sopta na ovom festivalu trebala je predstaviti knjigu „Huzur“ u kojoj je opisala svoju borbu protiv teške bolesti, raka dojke.

Međutim, pritisci na organizatore Festivala u Čitluku, zbog kojih su na koncu otkazani nastup Martine Mlinarević Sopta i promocija njene knjige, nisu stigli zbog sadržaja knjige, već prvenstveno zbog Martininih političkih stavova koje ona u svojim kolumnama i objavama na društvenim mrežama bez straha javno iznosi.

Revolt dijela javnosti u Bosni i Hercegovini prema ovoj književnici traje već mjesecima, a posebno otkako je u medijima objavljeno da ju je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kojeg u Hercegovini ne priznaju za svog predstavnika, imenovao na mjesto ambasadorice u Češkoj Republici.

Dio prijetnji, psovki i uvreda koje joj svakodnevno upućuju Martina Mlinarević Sopta objavila je na svom Facebook profilu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest