Novinarke krenule u borbu

Mreža novinarki BiH je solidarna i jedinstvena organizacija koja će zagovarati radno-socijalnu i rodnu ravnopravnost u medijima.

Jahorina, 14.7.2019.- Novinarke iz nekoliko bh. medija jučer su na Jahorini izradile strategiju djelovanja Mreže novinarki koja će predstavljati svojevrsnu sigurnu kuću iz koje će novinarke crpiti snagu, ideje i znanja u borbi za poboljšanje profesionalnih prava. Saglasne su da mreža treba biti solidarna i jedinstvena organizacija koja će zagovarati radno-socijalnu i rodnu ravnopravnost u medijima, kao i sprečavati nekažnjivosti napada i nasilja nad medijskim djelatnicama.

– Mreža novinarki stavlja u fokus položaj žena u našem, nimalo jednostavnom, poslu u kojem, štiteći i izvještavajući o drugima i njihovim pravima, uglavnom zaboravimo sebe. Kroz ovu inicijativu ćemo se izboriti za efikasniju zaštitu novinarki koje su često žrtve napada i diskriminacije, navodi urednica portala Srpskacafe.com Andrijana Pisarević.

Nakon nekoliko pripremnih radionica u organizaciji Udruženja/Udruge BH novinari, na kojima je zaključeno da su novinarke posebno izložene pritiscima i kršenjima prava samo zbog toga što su žene, prihvaćeno je kreiranje Mreže novinarki BiH kao profesionalnog mehanizma edukacije, zaštite i prevencije nasilja nad medijskim djelatnicama u svim dijelovima BiH.

– Sigurna sam da će djelovanje Mreže napraviti promjene za dobrobit cijele novinarske zajednice. Naše muške kolege često šute i rade, a mi novinarke smo se, ipak, ohrabrile da gradimo Mrežu kako bismo u državi poboljšale položaj novinara i doprinijele ugledu novinarske profesije, navela je novinarka Radio Slobodne Evrope Maja Nikolić.

Novinarke su u posljednje vrijeme sve češće izložene napadima samo zbog toga što su žene. Linija za pomoć novinarima koja djeluje u sklopu Udruženja BHN je u posljednjih pet godina zabilježila oko 60 slučajeva napada na novinarke.

Alena Beširević, Oslobođenje


Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest