SAD, UK, Njemačka i OHR o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske

Sarajevo, 11.04.2019.- Na predložene izmjene i dopune Zakona o javnom i redu miru Republike Srpske su reagovale ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, te Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U zajedničkoj izjavi su poručile sljedeće:

“Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima.

Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom.

Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju.

Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije Evropske unije koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavilo je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene;isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru.

Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda.

Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih.

Apelujemo na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima Evropske unije i Ujeidnjenih nacija”, poručili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, te Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest