74 godine javnog emitiranja u BiH: BHRT predstavio niz projekata

Sarajevo, 10.4.2019.- Radio-televizija Bosne i Hercegovine danas je obilježila 10. april, za njih vrlo važan datum – početak elektronskog emitiranja u Bosni i Hercegovini

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović podsjetio je sve prisutne da je prvi elektronski medij koji se nakon završetka Drugog svjetskog rata i oslobođenja Sarajeva oglasio u Bosni i Hercegovini bio Radio Sarajevo.

Radio Sarajevo je sa emitovanjem programa počeo 10. aprila 1945. riječima: “Ovdje Radio Sarajevo. Smrt fašizmu – sloboda narodu!” koje je izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi tehničar i spiker u eteru ovog radija.

Karamehmedović je ovom prilikom predstavio aktuelne, ali i buduće projekte i programe BHRT-a, te spomenuo sve one koji su zaslužni što ovaj medij baštini više od sedam decenija javnog emitiranja u BiH. Predstavljen je i međunarodni projekat FACES, u kojem je, na poziv Javnog servisa Japana (NHK), i BHRT uzela učešće.

O međunarodnom projektu FACES govorili su koautori/urednici Antonela Pehar Šimunović i Haris Bilalović.

– U projektu FACES BHRT je producirao dvije priče, i na međunarodnoj medijskoj sceni dao svoj doprinos u podizanju svijesti o sveprisutnom negativnom trendu vršnjačkog nasilja i maltretiranja, ali i dala putokaz kroz nesebična ekranizirana iskustva aktera priča, kako prevazići ta negativna iskustva i živjeti život punim plućima, kazala je Pehar Šimunović.

Akteri FACES-ovih priča su Maja Jurčenko i Timur Čerkez. Maja, koja ima 60 godina, je kazala da je zbog svog niskog rasta bila izložena porugama i maltretiranjima još u djetinjstvu, posebno u školi, ali to je nije omelo da postane kako je zovu “ljudski gigant”. Naime, ona je aktivista i humanitarac. I Timur je svoje traume prevazišao uz podršku roditelja i zahvaljujući sportu.Predstavljen je i program Muzičke produkcije, a uručena su i priznanja novinarima BHRT-a Angeli Cvitanović, Harisu Domazetu i Mireli Huković-Hodžić.

Izvor: Oslobođenje.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest