UO BHN: Oštre osude fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa Žurnala

Sarajevo, 28.03.2019.- Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad i ugrožavanje sigurnosti Adija Kebe, fotografa portala Žurnal, na kojeg je nasrnuo Huso Ćesir, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad u Sarajevu.

Adi Kebo je napadnut na radnom zadatku, dok je fotografirao firmu Bosnaplast o kojoj novinari Žurnala pripremaju istraživački tekst i koja je u vlasništvu Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, lider SDA je želio spriječiti snimanje, u jednom je trenutku čak pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir.

Nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesir je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražili su danas od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje zakonskih sankcija prema napadačima Husi i Muameru Ćesiru.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest