UO BH novinari: Osuda napada na RTRS

Sarajevo, 11.01.2019.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju napad na vozilo Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), koji se desio jučer u Sarajevu, kojom prilikom je nepoznati počinitelj verbalno vrijeđao člana ekipe ove medijske kuće i nasrnuo na njihovo vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH, dok su novinar i snimatelj RTRS –a boravili na press konferenciji u Predsjedništvu.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uvjete za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosit ili ih kršiti svojim postupcima. Zbog toga očekujemo od MUP –a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom.

Upravni odbor BH novinara i  Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprječavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih istitucija efikasnije sankcioniranje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu evropskih standarda zaštite  prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi.

 

Upravni odbor Udruge/udruženja BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest