Sarajevo, 31.12.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva  Bosne i Hercegovine, zbog verbalnog  napada na BN televiziju iz Bijeljine (BNTV) i njihovu dopisnicu iz Sarajeva Slađanu Jašarević. Na godišnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Istočnom Sarajevu 30. decembra, predsjedavajući Dodik je na grub i neprimjeren način okvalifikovao BNTV kao „rušitelja Republike Srpske“, čime je prekršio pravila pristojnog i profesionalnog komunciranja sa novinarima i doveo u pitanje integritet ovog medija.

BH novinari smatraju kako su bilo kakve kvalifikacije i neargumentirane ocjene o radu medija atak na medijske slobode, te zahtijevaju od Milorada Dodika poštovanje slobode izražavanja, uključujući i pravo novinara na kritički stav o njegovom radu na poziciji  predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je Milorad Dodik, tokom obavljanja profesionalnih dužnosti na više javnih funkcija postao neslavan lider bahatog, primitivnog i nedopustivog komuniciranja sa medijskim profesionalcima, često zloupotrebljavajući moć javnih funkcija i bezočno vrijeđajući novinare, a posebno novinarke. Upravni odbor BH novinara javno osudjue takva ponašanja i zahtijeva od predsjedavajućeg Dodika profesionalan, razuman i pristojan odnos prema svim medijima, bez obzira na njihove uredničke politike. Funkcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je najviša javna pozicija u ovoj državi, pa bi ponašanje Milorada Dodika prema medijima i novinarima  trebalo i moralo biti dostojno takve pozicije i u skladu sa protokolom organizovanja  konferencija za medije.

Upravni odbor BH novinara daje punu podrški novinarki  Sladjani Jašarević i njenom protestnom napuštanju godišnje konferencije za novinare, te poziva i druge novinare i medije na više profesionalne solidarnosti sa napadnutim kolegama i koleginicima, uključujući i bojkot političara koji ruše profesionalni integritet i ljudsko dostojanstvo medijskih  profesionalaca.

 

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest