UO BH novinari: Oštre osude kršenja prava na slobodu izražavanja na TVSA

Sarajevo, 6.12.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje kršenje prava na slobodu izražavanja i zavodjenje cenzure na Kantonalnoj javnoj Televiziji Sarajevo (TVSA), koje je uslijedilo nakon što su u emisiji „Dobre vibracije“ objavljene karikature strip crtača i karikaturiste Filipa Andronika. Upravni odbor BH novinara smatra kako su saopćenje Nadzornog odbora i Uprave TVSA i promtna reakcija Stranke demokratske akcije (SDA) nedozvoljeno političko uplitanje u rad javnog medija i uredničku samostalnost, te jedan od najgrubljih primjera kršenja člana 10. Evropske konvencije o ljudskim  pravima i temeljnim slobodama.

 

Bosna i Hercegovina je, kao država, ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a ključne vrijednosti slobode izražavanja i prava novinara ugradila u medijsku legislativu i društveni sistem. U tom je kontekstu, nedopustivo dovoditi u pitanje pravo urednice Enise Skenderagić da ugosti karikaturistu Filipa Andronika i objavi njegove karikature ili na dnevno – političkoj osnovi tumačiti i manipulirati  sadržajem objavljenih  karikatura. Imajući u vidu činjenice da je „humoristički i satirični žanr” zaštićen članom 10. Evropske konvencije i da dozvoljava “viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije” (kako se navodi u dokumentima Vjeća Evrope),  reakcije  upravnih struktura TVSA i stranke SDA nisu ništa drugo nego pokušaj zavođenja medijskog i umjetničkog mraka u Sarajevskom kantonu, odnosno, bosanskohercegovačkom društvu u cjelini.

 

Upravni odbor BH novinara poziva novinare i urednike TVSA da se solidarno suprostave zavođenju cenzure i da zajedno stanu u odbranu nezavisnosti i integriteta novinarke profesije, koji se ozbiljno narušavaju višegodišnjim političkim uplitanjima u kreiranje medijskih sadržaja i rad ove televizije. TVSA je javna televizija, plaćena javnim novcem i sa zadaćom da radi u interesu svih građana Kantona Sarajevo, a ne samo SDA ili bilo koje druge političke stranke koja obnaša vlasti u ovom kantonu.

 

Istovremeno, UO BH novinara poziva MUP kantona Sarajevo da sa dužnom pažnjom istraži direktne prijetnje smrću i pozivanje na linč umjetnika Filipa Andronika, te podnese krivičnu prijavu protiv osoba koje ugrožavaju njegovu ličnu sigurnost i slobodan rad.

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest