HRVATSKA: Podnesena prva prijava zbog širenja lažnih vijesti

Otočac, 09.11.2018.- Hrvatska policija podnijela je prijavu protiv muškarca iz Otočca koji je izmislio da su ga napali migranti.

Hrvatska policija podnijela je prvu prijavu zbog širenja lažnih vijesti o migrantima u Hrvatskoj, protiv muškarca (34) koji je izmislio da su ga napali migranti.

Kako prenosi Index.hr, to se dogodilo u Otočcu, gdje je muškarac snimio video snimak i poslao ga jednoj novinarki, tvrdeći da su ga napali migranti.

Snimak je objavljen na lokalnoj televiziji, međutim, policija je otkrila da muškarac uopće nije napadnut, pa je protiv njega podnesena prekršajna prijava zbog širenja lažnih vijesti.

Prema Članu 16. hrvatskog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za širenje lažnih vijesti predviđena je novčana kazna ili kazna zatvorom do 30 dana.

Histerija zbog migranata

Navodi se i da je to prva takva prijava u Hrvatskoj, u kojoj je veoma aktuelno širenje lažnih vijesti o migrantima.

Portal navodi i da je histerija oko migranata počela prije nekoliko nedjelja, kada su migranti na graničnom prijelazu Maljevac, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, probili kordon bh. policije, a potom pokušali da probiju i kordon hrvatske policije i tako uđu u Evropsku uniju.

Nakon toga je, kako se navodi, po društvenim mrežama i nekim medijima počelo širenje “suludih lažnih vijesti”, u kojima su migranti opisivani kao pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant, koji će ostati u Hrvatskoj, ljudi koji kradu i siluju po Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama.

Vjerovatno najluđa dezinformacija koja se proširila odnosi se na migrante koji “kuhaju ljude”, piše Index.hr.

Izvor: Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest