Načelnik Policijske uprave Trebinje novinarki: Ne idi sama u mrak

Trebinje, 20.09.2018.- Kovačevićeva je objavila seriju tekstova o bezbjednosnoj situaciji na području trebinjske uprave, a Laketa je uputio demanti koji ona, uz odgovor i argumentovano pobijanje njegovih navoda, objavljuje.

„Ko je ona? Šta to piše? Kako smije“, govorio je počesto na sastancima u Policijskoj upravi Trebinje načelnik Žarko Laketa, nakon što je na hercegovačkom portalu „Direkt“ pročitao seriju tekstova o sopstvenom kriminalu i korupciji. Pojedini službenici, kojima je sve to odavno poznato, novinarki Milanki Kovačević potom su savjetovali da „ne ide sama u mrak“, „da se čuva“ i da „gleda šta ima ispod automobila“, piše Žurnal.

Kovačevićeva je objavila seriju tekstova o bezbjednosnoj situaciji na području trebinjske uprave, a Laketa je uputio demanti koji ona, uz odgovor i argumentovano pobijanje njegovih navoda, objavljuje. Prema saznanjima novinarke „Direkta“, uslijedio je poziv ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, koji je problematičnog načelnika pitao da li su medijski napisi tačni. Laketa je rekao da sve navedeno nije istina, a Lukač naredio podnošenje tužbe, što je Laketa, pod tim pritiskom, a bez dokaza, i uradio.

„Tužba, sa odštetnim zahtjevom od 3000 KM je podnesena 3. septembra. Ko god ovdje progovori istinu, biva zastrašen. Novinar sam i dok radim ovaj posao, radiću ga profesionalno i objavljivati istinite informacije iza kojih ću stajati imenom i prezimenom. Ali, sve je pod njihovom kontrolom i veoma su uvezani, kontrolišu i bezbjednosno interesantne osobe koje mogu da iskoriste za akcije kada im je to potrebno. Ne bojim se, ali ovo su kapi koje pune čašu. Moja porodica je u pitanju“, kazala je Kovačevićeva u razgovoru za Žurnal.

Po njenim riječima, Laketa je „na zub uzeo“ nakon što je ministar Lukač Narodnoj skupštini RS podnio izvještaj o sveukupnoj bezbjednosti, a ona počela da objavljuje informacije koje sa područja Policijske uprave Trebinje ne šalju baš najbolju sliku.

„Kao i svaki novinar, imam svoje izvore. Na primjer, pisala sam o specijalcima koji privatno rade kao obezbjeđenje. Jedan od njih prošle godine bio je u pratnji pjevačice Goce Tržan u Nevesinju i pucao. Taj isti je prije nekog vremena demolirao kafić u Bileći. Ovakvima se gleda kroz prste. To mi potvrdi MUP RS, a Laketa demantuje. Takođe, govori kako njegova porodica nema poslovne prostore, a, na primjer, u prizemlju kuće ima mesaru. Takođe, firma njegove supruge drastično napreduje kroz poslove u Hercegovini…“, ističe Kovačevićeva, koja je sve ove informacije objavljivala.

Laketin nepotizam i veze

Jedan od interesantnijih podataka o Laketi je namještanje službe bliskom rođaku. Namjeravao je da ga, kako navodi Kovačevićeva, dovede na mjesto komandira Policijske stanice Nevesinje, a kada mu to nije pošlo za rukom, imenovao ga je za svog najbližeg saradnika, odnosno šefa svih komandira na području trebinjske uprave. Sve to samo dva mjeseca nakon što je Laketa postavljen za načelnika uprave.

„Tvrdio je da on nije namještao posao, jer o tome ne odlučuje, a zapravo svi znamo da upravo on predlaže ministru svoje najbliže saradnike“, objašnjava Kovačevićeva.

Takođe, protiv problematičnog prvog policajca postoji presuda u čijem obrazloženju stoji da je i sam priznao neke ranije propuste u službi.

„Čak i ako je po zakonu, nije moralno da ovakav čovjek bude na čelu Policijske uprave Trebinje“, dodala je.

Naglašava da za sve objavljeno posjeduje dokaze, ali i fotografije na kojima je očigledno da je Laketa u prijateljskim vezama sa ondašnjim kriminalcima.

Uz saglasnost Kovačevićeve, Žurnal objavljuje jedan od njenih tekstova koji se tiču sumnjivih Laketinih poslova i možete ga pročitati OVDJE.

Podsjetimo, Milanka Kovačević dobitnica je i nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo.

(Oslobođenje; Žurnal)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest