Etički standardi obavezuju novinare na profesionalno i humano izvještavanje o izbjeglicama i migrantima u BiH

Sarajevo, 17.07.2018.-Nekorektna upotreba definicija i pojmova kao i iskrivljeno izvještavanje medija i novinara o migrantima i izbjeglicama doprinosi povećanju predsrasuda koje mogu prerasti u govor mržnje. Mediji su odgovorni za kreiranje javnih percepcija o migrantima i izbjeglicama u BiH i zbog toga je važno da poštuju etiku i standarde struke prilikom izvještavanja o aktualnoj krizi humanitarnog prava u BiH, istaknuto je na radionici “Izvještavanje medija u BiH o izbjeglicama i migrantima na fer, profesionalan i human način” koja je danas održana u Sarajevu.

Prema posljednjem izvještaju UNHCR-a, do kraja 2017. godine raseljeno je 68.5 miliona ljudi u svijetu, od čega je 25.4 miliona izbjeglica koje su svoje zemlje napustile zbog sukoba i progona, istakla je regionalna predstavnica UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson.

„Iza ovih brojki su stvarna iskustva djece, žena i muškaraca od kojih se mnogi u egzilu nažalost suočavaju sa diskriminacijom, netolerancijom, nedostatkom inkluzije kao i sa socijalnom izolacijom. Važno je da novinari i mediji ponude javnosti kompletnu sliku o tim ljudima i njihovim sudbinama na način da ne upadaju u populističke zamke koje potiču politički krugovi“, naglasila je Eriksson.

“Dešavanja u vezi izbjeglica i migranata pogodna su tema za senzacionalističko izvještavanje. Zato je važno razgovarati o terminologiji kako bi se korektne informacije prenosile”, rekao je Neven Crvenković iz Misije UNHCR-a u BiH.

„U prethodne četiri godine imali smo iskustva o medijskom pristupu izvještavanju o izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini i u ovom periodu uočeno je da se greške ponavljaju pa je namjera ove radionice novinarsku profesiju vratiti baznim standardima koje promovišu kodeks za štampu i online medije i pravila Regulatoren agencije za komunikacije u BiH“, istakla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

„Izvještavanje je potrebno unaprijediti na način koji poštuje prava i interese izbjeglica i migranata kao i javnosti u BiH. Važno je vratiti se na ljudski aspekt pristupa ovim temama“, dodala je Rudić.

Nina Velić iz organizacije Vaša prava govorila je o  važnosti razlikovanja osnovnih pojmova kao što su izbjeglice i migranti pri kreiranju medijskih sadržaja, te predstavila pravni postupak traženja azila u BiH ističući kako je pravo na azil temeljno ljudsko pravo predviđeno Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Velić je poručila da su migranti dobro informirani o svojim pravima, među kojima se mogu pronaći teme za medijsko izvještavanje. U toku postupka azila imaju pravo, između ostalog, na primarnu zdravstvenu zaštitu, pristup osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i tržištu rada ako odluka po zahtjevu za azil nije donesena nakon devet mjeseci od podnošenja zahtjeva za azil.

Radionicu je organizovalo Udruženje BH novinari uz podršku UNHCR u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest