Regionalna mreža: Pronađite srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića

BELA CRKVA, 14.06.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, izražava duboku zabrinutost u vezi sa nestankom srbijanskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravlja hitno reagovanje srbijanskih institucija u potrazi za Cvetkovićem.

U noći 13. -14. juna, prijavljen je nestanak Stefana Cvetkovića u Vojvodini. Lokalna policija potvrdila je da je njegov automobil pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svjetlom. Mediji su izvjestili da je motor auta ostao upaljen, a svjedok potvrdio da je sat gospodina Cvetkovića pronađen zajedno sa puknutom narukvicom pored sata. Njegovi mobilni aparati su isključeni.

I ako je Cvetković poznat po pisanju o brojnim temama, njegova istraga u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, lokalnog srbijanskog političara na Kosovu, stavila ga je u središte pozornosti. Po povratku s Kosova u maju, kosovske vlasti su ga zadržale šest sati zbog kontakata koje je stekao tokom istraživanja. Cvetkoviću je i ranije prijećeno zbog njegovog rada, često od lokalnih javnih zvaničnika. Jednom mu je mobilni aparat slomljen, a u drugoj je prilici njegov automobil oštećen nakon što su ga lokalni dužnosnici označili kao ‘legitimnu metu’ i ‘stranog plaćenika’.

“Stefan Cvetković je prijavio niz prijetnji od različitih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji.” –  rekao je Slaviša Lekić, predsjendik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, “Njegov nestanak mora biti prioritet za lokalnu policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Zahtijevamo angažiranje svih kapaciteta s nadom da će Cvetković biti pronađen neozlijeđen.”

Regionalna Platforma podržava NUNS u zahtjevima prema relevantnim autoritetima Republike Srbije da nastavi sa efikasnom istragom i iskoristi  sve mehanizme u cilju pronalaska Stefana Cvetkovića.

Također podsjeća da se srbijanski dužnosnici moraju suzdržati od označavanja novinara i legitimiranja nasilja nad njima.

U 2018. Srbija je zabilježila 13 incidenata protiv novinara, od čega su 2 fizička napada i 11 verbalnih prijetnji i zastrašivanja.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i pravo svih građana.

Skoplje– Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 14.06.2018

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Bela Crkva, 14/06/2018

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest