Počela Novinarska akademija 2018 za studente novinarstva i mlade novinare

Boračko jezero, 01.06.2018.-Izvještavanje o različitostima, tranzicijska ljudska prava u medijskim sadržajima, etički standardi te medijski doprinos suočavanju sa prošlošću i izgradnji kulture sjećanja samo su neke od tematskih cjelina o kojima će sudionici i sudionice slušati i diskutovati na Novinarskoj akademiji 2018 koja se održava na Boračkom jezeru.

Novinarska akademija 2018 posvećena je temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”. Radionica se održava u dva modula i okupiće ukupno 40 sudionica i sudionika, studenata sa odsjeka žurnalistike univerziteta u BiH, kao i mladih novinara i novinarki iz bh. medijskih kuća.

Predavači na novinarskoj akademiji su predstavnici akademske zajednice, stručnjaci za tranzicijsku pravdu, medijski profesionalci, predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu i online medije u BiH, te aktivisti civilnog društva.

Sudionici i sudionice će kroz pet dana radionice, između ostalog, učiti i diskutovati o  standardima fer, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava. Pored toga, polaznici će kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirati medijske sadržaje, upoznati se sa postupkom dokumentaovanja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijma, a biće prikazani i tematski dokumentarni filmovi.

Ljetni edukativni kamp, koji BH novinari organizuju od 2013. godine, održava se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH u periodu od 31. maja do 8 jula 2018.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest