Prodaja radijske frekvencije RTV Istočno Sarajevo nezakonita?

Istočno Sarajevo, 21.03.2018.- Na Skupštini povjerilaca RTV Istočno Sarajevo 20. marta 2018. godine prihvaćena je ponuda “Elta medija grupe” u visini od 107.600 KM bez PDV-a za otkup ove medijske kuće koja se nalazi u stečaju, prenosi portal sarajevo-rs.com.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH 12. marta je donijela rješenje kojim se oduzima dozvola za radijsko emitovanje RTV Istočno Sarajevo, o čemu su upoznati povjerioci i predstavnici “Elta medija grupe”.

Iz “Elta medija grupe” kažu da za rješenja RAK-a postoji žalbeni rok i nadaju se da će agencija uvažiti argumente kupca, te poništiti doneseno rješenje o oduzimanju dozvole za radijsko emitovanje, prenosi sarajevo-rs.com.

Stečajni upravnik Radoslav Bratić je rekao da je pored “Elta medija grupe”, postojala i ponuda Grada Istočno Sarajevo koji je tražio da se poništi javni oglas i da se na osnovu uslova koji je dostavljen u pismu namjere, sa Gradom ide na direktnu pogodbu, što je skupština povjerilaca odbila.

On je dodao da je u rješenju RAK-a navedeno da se oduzima dozvola za radijsko emitovanje i zabranjuje dalje emitovanje programa, dok televizija nastavlja sa normalnim emitovanjem i ostavljen je rok od 15 dana za podnošenje žalbe na to rješenje.

RAK će postupiti po službenoj dužnosti

Prema saznanjima TV1, prodaja RTVIS podrazumijeva i prodaju radijske frekvncije. Obzirom da je u pitanju javni resurs, a zakon precizno nalaže da jedino Regulatorna agencija za komunikacije daje saglasnost i dozvole za korištenje frekvencija – riječ je o narušavanju jasno definisanih zakonskih propisa.

„RAK ne može dati saglasnost za prodaju tih frekvencija jer nam se niko nikad nije ni obratio sa takvim zahtjevom. Kada smo došli do saznanja da postoje neke indicije upozorili smo, kako stečajnog upravnika tako i sve organe u stečajnom postupku, da je stečajni upravnik raspisao konkurs koji nije u skladu sa pravilima RAK-a, i nije u skladu sa zakonom“, rekao je direktor RAK-a Predrag Kovač za dnevnik TV1 te dodao da će agencija po službenoj dužnosti zatražiti sve informacije i postupiti isključivo po zakonu.

(sarajevo-rs.com/TV1/BHN) 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest