Dragan Bursać dobitnik nagrade European Press Prize 2018
Budimpešta, 15.03.2018.- Kolumnist portala Al Jazeere Balkans, Dragan Bursać, dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”. Nagradu je dobio za tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica koji je preveden i na engleski.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je prijetnje smrću.

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija. Ceremonija dodjele nagrada je održana u Budimpešti.

Boris Dežulović je 2014. godine dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, o Vukovaru, gradu spomeniku, a prošle godine nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest