Protest u Tuzli zbog grubog kršenja slobode novinara

Novinari, redakcije i novinarska udruženja sa područja tuzlanske regije danas su osudili grube nasrtaje na slobodu novinara i izvještavanje koje se odigralo tokom četverodnevnih protesta bivših boraca na petlji Šićki Brod.

Novinari izražavaju razočarenje što na napade na novinare nisu reagirali policija, vlasti, političke stranke i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Uz generalno loš društveni i materijalni položaj novinara i medijskih kuća, novinari su suočeni sa skoro svakodnevnim šikaniranjem tokom redovnog obavljanja novinarskih poslova. Brojni primjeri napada na novinare ostaju tek registrirani u reakcijama novinarskih udruženja, dok adekvatne reakcije vlasti i pravosuđa izostaju.

Memišević: Zgrabio je mikrofon i počeo me gurati …..

“Došla sam do jedne grupe i pitala sam da mi daju izjave. Pozdravila ih, predstavila se, rekla šta me zanima. Jedan je pristao da da izjavu, ali u toku izjave prišao je čovjek krupan, mlađi, visok, koji mi je zgrabio diktafon, zaustavio snimanje, zgrabio me za rame i počeo da gura, galami na mene. Vrijeđao me, svašta mi je govorio. Ne mogu to sad ni da ponovim”, rekla je danas tokom okupljanja novinara urednica portala “Tuzlarije” Sabina Memišević.

Agresivno ponašanje prema novinarima i njihovo sprečavanje da obave novinarski zadatak, tokom nedavnih protesta bivših boraca, samo su posljednji u nizu primjera.

“Napad na novinare je napad na javnu riječ, na demokratiju, napad na nešto što treba da bude naš posao, a nama ljudi svakodnevno onemogućavaju da radimo svoj posao”, govori predsjednica „Kluba novinara“ Tuzla Bedrana Kaletović.“

Divković: Šuti policija, spava tužiteljstvo

Za novinarska udruženja veći problem od grubog kršenja prava novinara na ulici predstavlja šutnja institucija koje bi trebale to pravo štititi.

“Šuti policija, koja često u tome saučestvuje, tužiteljstvo spava debelim zimskim snom. A što je najgore, ovdje imamo i sijaset kojekavih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom građanskih i ljudskih prava, sloboda, a ni jedna od njih se ovih dana nije oglasila”, rekao je predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

Sa današnjeg skupa novinara i novinarskih udruženja u Tuzli još jednom su pozvane policija i pravosudne institucije da spriječe napade na novinare i takve napade kazne. Novinari pozivaju na redakcijsku i profesionalnu solidarnost u situacijama kršenja novinarskih sloboda i kolektivnu osudu takvih incidenata.

(BHRT)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest