Osuda napada na ekipu BHT1 u Tuzli tokom protesta demobiliziranih boraca

Sarajevo, 1.3.2018.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog napada i prijetnji ekipi BHT1, koja je jučer napadnuta tokom praćenja protesta demobiliziranih boraca u Tuzli i blokade saobraćaja na Šićkoj petlji na izlazu iz grada. Jedan dio demobiliziranih boraca je verbalno vrijeđao Marka Divkovića, reportera, i Enesa Muratovića, kamermana BHT 1, prijetili im razbijanjem opreme i naguravali se s njima, pokušavajući spiječiti snimanje. Nakon ovog incidenta, dio novinara je napustio mjesto protesta, solidarišući se sa ekipom BHT1 i odbijajući snimati osobe koje ne poštuju elementarne medijske slobode niti pravo novinara na siguran i dostojanstven rad.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako protesti demobiliziranih boraca, njihovi napori na traženju pravde i normalnih uvjeta za život, ne bi doprli do javnosti i svakog građanina BiH da nije bilo novinara, snimatelja i fotoreportera koje su jučer i tokom cijele noći predano radili i snimali izjave i zahtjeva boračkih organizacija, pratili što se događa na mjestima protesta i u institucijama odgovornim za rješavanje problema demobiliziranih boraca. Zbog toga je neprihvatljivo da, u traženju vlastitih prava, demobilizirani borci sami ugrožavaju prava novinara i novinarskih ekipa, te dovode u pitanje njihovu sigurnost i slobodan rad.

U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od boračkih organizacija i vođa protesta u Tuzli javno izvinjenje ekipi BHT1 zbog nasilničkog ponašanja jednog broja njihvih kolega, te traži stvaranje normalnih uvjeta za rad novinara i medijskih ekipa na tuzlanskom području, ali i na svim drugim mjestima širom Federacije BiH gdje se i ako se budu organizirali protesti.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest