Reporteri bez granica: U Srbiji se ne poštuje sloboda štampe

U Srbiji se danas ne poštuje sloboda štampe niti pravna država, ocijenila je predstavnica Reportera bez granica Polin Ades Mevel, komentarišući slučaj belgijskog novinara Filip Bertensana, kome je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prvo uskratilo dozvolu za boravak, pa potom odobrilo.

Mevel je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, ukazala da bi Bertensan trebao znati šta su bili razlozi zbog kojih mu je MUP prvobitno uskratio dozvolu boravka u Srbiji.

U Srbiji je, smatra ona, malo nezavisnih medija, a prema informacijama koje ona ima, svakodnevno se pogoršava položaj novinara. Mevel je zatražila od srpskih vlasti i da osude tabloide i televizije koji izvrću izjave novinara i na taj način ih izlažu prijetnjama.

Filip Bertensan je pozdravio pozitivno rješenje svog zahtjeva za produženje boravka u Srbiji, navodeći da su on i njegova supruga, državljanka Srbije, strahovali i živjeli u neizvjesnosti poslije odbijanja MUPa da mu se produži boravak u Srbiji.

On je podvukao da deset godina radi kao izvještač iz Srbije i regiona i da se u svojim tekstovima ponaša nepristrasno i iskreno prema čitaocima. Bertensan je, govoreći o situaciji u Srbiji, ukazao i da mu se čini da su novinari u javnosti često izloženi uvredama.

On je citirao i dio izvještaja Evropske komisije o Srbiji u kome se ukazuje na problem organizovanog kriminala, korupcije i jakog upliva politike u medije.

analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest